Episode 1: Hjemmets fire vægge
Ude er godt, men hjemme bedst. Eller hvad? Der er nemlig flere og flere, der føler sig mere hjemme ude i byens nabolag og kvarterer end hjemme i sofaen. Det taler Mikkel Frey Damgaard med indretningsekspert John Zoffmann og kreativ direktør i Briq, Peter Bur Andersen om. De drøfter også, hvordan fremtidens bolig kommer til at se ud. Og du kan godt gøre klar til at downsize. Meget tyder nemlig på, at boligerne bliver mindre, og at du i fremtiden måske kun får badeværelset og soveværelset for dig selv. Resten skal deles med naboerne.
Lyt medEpisode 2: Kom hjem
Hjem er ikke kun et fysisk sted, men også et begreb og en følelse. For hvordan kan man skabe en følelse af hjemme, hvis man konstant er på farten? Og hvordan lærer man at føle sig hjemme i en sammenbragt familie? Mikkel Frey Damgaard har Ida Winther, lektor og forsker i ”hjem” på DPU og Heidi Meyer, jordemoder, stewardesse og blogger i studiet. Temaet i episoden er, hvad ordet hjem egentlig dækker over, og hvad vil det sige at ”komme hjem”.
Lyt medEpisode 3: Mursten mod ensomhed
Dyrk tomater med dine naboer eller lav en fælles have på tagterrassen. Godt naboskab og grønne fællesskaber giver nemlig højere livskvalitet og mindre ensomhed. Det mener Mads Lauritsen, direktør og urban gardener i Tag Tomat og filantropidirektør Nina Kovsted Helk fra Real Dania. Sammen med Mikkel Frey Damgaard drøfter de, hvordan fællesskaber og fællesarealer kan - og bør - tænkes ind i vores boligforhold. Der er nemlig stor efterspørgsel efter det fælles. Faktisk vil en omkring en tredjedel af danskerne gerne opgive noget af deres bolig til fordel for nogle kvadratmeter, som kan deles med andre.
Lyt medEpisode 4-6: Har coronaen ændret vores opfattelse af hjem?
Obligatorisk hjemmearbejde, karantæne og social afstand. Da corona-epidemien skyllede ind over Danmark, blev vi tvunget til at være mere hjemme, og caféaftaler, biografture og diverse sociale arrangementer blev udskudt på ubestemt tid. Men hvad har nedlukningen betydet for vores forhold til hjemmet? Det drøfter Mikkel Frey Damgaard og fremtidsforsker Anne Skare Nielsen gennem tre podcastepisoder. Mens mange betragtede hjemmet som en tryg base midt i en skræmmende tid, oplevede andre ”indespærringen” i hjemmet som klaustrofobisk og omklamrende. Kan vi lære noget af oplevelsen, og hvad har vi lært om fællesskabet og naboskabet under coronaen?
Lyt medEpisode 7: Under samme tag
TV-vært og børnebogsforfatter Mattias Hundebøll var det den helt rigtige beslutning, da han sammen med sin kone og sine børn flyttede ind hos svigerforældrene. I episoden taler han med Mikkel Frey Damgaard om, hvilke udfordringer og fordele, der er ved at bo i et moderne kollektiv. For Mattias Hundebøll viste der sig at være langt flere plusser end minusser ved bofællesskabet med svigerforældrene. Han har lært at gå på kompromis med sine egne indretningsidealer, og har til gengæld fundet et værdifuldt fællesskab og en fleksibel hverdag, hvor der næsten altid er ekstra hænder til at hjælpe til med børnepasningen. Fra 2008 til 2018 steg antallet af husstande, hvor bedsteforældre bor sammen med børn og børnebørn, med næsten 30 %. Og det er en positiv udvikling, mener Mattias Hundebøll. Han opfordrer børnefamilier til at ryste posen og overveje, om de kan indrette sig, så der bliver mere plads til familietid og fællesskab.
Lyt medEpisode 8: Sammen
Danskerne flytter sammen i familiefællesskaber som aldrig før. Og det er måske en god ting. Der er nemlig forskning, der peger på, at vi får øget livskvalitet og lever længere, hvis vi indgår i sociale fællesskaber. Det ved skuespiller, TV-vært, musiker og foredragsholder Peter Mygind en del om. Han bor i et bofællesskab med i alt fire generationer af samme familie: Ham selv, hans hustru, hans svigermor, hans to sønner, hans svigerdatter og to børnebørn.
Lyt medEpisode 9: Hjem til jul
”Altså, jeg er jo en værre julegris” siger tekstildesigner Cecilie Elisabeth Rudolph i dette afsnit af Velkommen Hjem, hvor vi undersøger, hvad det vil sige ”at komme hjem til jul”. Cecilie er i samtale med vært Mikkel Frey og boligforsker Mette Mechlenborg fra Aalborg Universitet, som blandt andet har forsket i, hvad hjemmet betyder for os i julen.
Lyt medEpisode 10: Velkommen... på arbejde
Det er svært at komme på et tidspunkt i nyere tid, hvor vores arbejdsliv har ændret sig så radikalt, som det har i 2020 og 2021. Onlinemøder, skriveborde i soveværelset og hjemmeskoling i baggrunden har vendt op og ned på vores arbejdsliv - og dermed også på vores hjemmeliv. “På det mentale plan er jeg blevet mere og mere ensom”, fortæller TV-vært Cecilie Nielsen i dette afsnit af Velkommen hjem, hvor hun i dialog med vært Mikkel Frey og stressforsker fra CBS Pernille Pedersen undersøger, hvad hjemmearbejdet egentlig betyder for os.
Lyt medEpisode 11: Forstadshjem
Jesper Søndergaard Hemmingsen aka @forstadsfar har valgt at bo i forstaden - ligesom halvdelen af alle danskere. Men er den danske forstad bare et billigere alternativ til storbyen? Eller har den en værdi og identitet i sin egen ret? Hvis du har overvejet - eller måske allerede besluttet dig for - at etablere dig i en af de danske forstæder, så lyt med her, når @forstadsfar går på jagt efter forstadens kvaliteter i samarbejde med vært Mikkel Frey Damgaard og journalist Torben Weirup, der har skrevet bogen “Forstadsland”.
Lyt medEpisode 12: Natur i byen
“Jeg føler mig hjemme, når jeg har natur omkring mig”, sådan siger tidligere videnskabelig direktør i København Zoo, Bengt Holst i dette afsnit af “Velkommen hjem”. Og netop vores behov for naturen, er omdrejningspunktet for Bengt Holsts samtale med vært Mikkel Frey Damgaard og Livia Urban Swart Haaland, der er medstifter af ØsterGRO. Livias mission er at give storbyens borgere mulighed for at følge et økologisk landbrug på tætteste hold, og hun er enig med Bengt Holst i, at vi har brug for naturen, for at være hjemme. Men hvordan tilgodeser vi overhovedet det behov i storbyen? Er taghaver, plantekrukker og parker nok til at tilfredsstille vores naturlængsel? Eller skal vi som samfund gå mere drastisk til værks? Lyt med og bliv klogere på din egen naturlængsel, og hvad du skal stille op med den. God fornøjelse.
Lyt medEpisode 13: Det bæredygtige drømmehjem
Hjemmet er en stor kilde til CO2-udledning. Men det er ikke kun energiforbruget til din opvarmning og elektricitet, der påvirker klimaet. Materialerne, som dit hjem er bygget af, er højst sandsynligt meget store syndere. Over dit hjems totale levetid udgør udledningen fra selve byggeriet og byggematerialerne 50-75% af dets samlede CO2-belastning. Så der er rigtig god grund til at udforske nye materialer til at bygge fremtidens boliger af. Journalist og forfatter Signe Wenneberg, der selv bor i et træhus, er meget optaget af, hvordan vi kan gøre hjemmet mere bæredygtigt. I dette afsnit af Velkommen Hjem er hun i samtale med vært MIkkel Frey og Programdirektør for bæredygtigt byggeri hos VELUX Group, Lone Feifer om, hvordan vi kan føle os hjemme med god klimasamvittighed.
Lyt med